Zespół studentów z Politechniki Łódzkiej (PŁ) osiągnął spektakularne zwycięstwo w finale International Small Wind Turbine Contest. Ich innowacyjna turbina wiatrowa zajęła pierwsze miejsce, pokonując rywalizujące drużyny z Kanady, Holandii, Egiptu czy Danii
To historyczny sukces dla Projektu GUST (skrót od ang. Generative Urban Small Turbine). Projekt studentów z PŁ zajął najwyższy stopień podium w kategorii generalnej konkursu, dowodząc wysokiej jakości i innowacyjności polskich projektów studenckich. Dodatkowo osiągnęli oni najlepszy wynik w kategorii najwyższa roczna produkcja energii (AEP). Projekt GUST wraca do Polski z dwoma z trzech głównych nagród – dodał zespół projektu GUST.
Innowacyjna turbina wiatrowa – skuteczna i wydajna
GUST to projekt studencki uruchomiony w październiku 2015 r. Jest on realizowany przez członków Studenckiego Koła Naukowego Energetyków (SKNE), znajdującego się przy Instytucie Maszyn Przepływowych Wydziału Mechanicznego PŁ. Skupia on studentów z kilku wydziałów łódzkiej uczelni technicznej. Biorą w nim udział studenci Wydziałów: Mechanicznego, Chemicznego, Elektrotechniki, Elektroniki, Informatyki i Automatyki, Organizacji i Zarządzania, Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska oraz International Faculty of Engineering.
Najnowsza konstrukcja zespołu GUST okazała się niezrównana pod względem efektywności. Zwycięska turbina osiągnęła najwyższy współczynnik efektywności, przewyższając wszystkie prototypy prezentowane w finale. Turbina GUST była w stanie wygenerować ponad 1 kW mocy przy wietrze o prędkości 13 m/s. To wynik, który podkreśla skuteczność i wydajność tej nowej technologii.
Dodatkowo, tegoroczna edycja konkursu przyniosła kolejny przełomowy moment dla polskiego przemysłu wiatrowego. Zespół GUST z powodzeniem opracował pierwsze części turbiny, wykorzystując rodzime materiały. To krok w kierunku uniezależnienia się od importowanych materiałów. Stanowi on ważny wkład w rozwój krajowej produkcji, eliminując zależność od zagranicznych dostaw – podkreślił Zespół projektu GUST.
Na podstawie nadesłanej informacji
fot. Archiwum GUST