Ochrona środowiska w turystyce

Ochrona środowiska w turystyce, czyli jak podróżować bardziej „eko”?

Ruch zero waste i proekologiczne postawy zyskują coraz większą popularność, stając się niejako nowym stylem życia. W dobie wszechobecnej troski o środowisko również w turystyce podejmowane są liczne inicjatywy mające ograniczyć wpływ na ekosystem. Trend podbił już Stany Zjednoczone i prężnie rozwija się w Europie. Jak ma się w Polsce? Serwis rezerwacyjny Travelist podpowiada, gdzie znaleźć proekologiczny hotel oraz zdradza praktyczne wskazówki na podróżowanie w stylu „eko”.

Pojęcie zrównoważonej turystyki zostało zdefiniowane już w 1995 r. podczas światowej konferencji dotyczącej wpływu podróżowania na ekosystem w tzw. Karcie Turystyki Zrównoważonej. Najważniejszy element tej koncepcji to utrzymanie równowagi pomiędzy potrzebami turystów, środowiska naturalnego oraz lokalnych społeczności1. Idea ta jest szczególnie aktualna dzisiaj, w dobie ogromnej popularności podróżowania i braku niemal jakichkolwiek ograniczeń w tym zakresie – zaznacza serwis rezerwacyjny. Turystyka to obecnie jedna z najdynamiczniej rozwijających się gałęzi gospodarki – w samej Unii Europejskiej (UE) działa już niemal 2 mln podmiotów turystycznych2, a według statystyk w 2020 r. po świecie będzie podróżowało ok. 1,6 mld ludzi, czyli ponad 1/4 światowej populacji.

Świadome i przyjazne środowisku podróżowanie dotyczy wielu różnych aspektów: od środków transportu, pozwalających dotrzeć do celu podróży, przez wybór miejsca zakwaterowania, po zachowania i zwyczaje urlopowe. Jak zatem chronić środowisko i podróżować bardziej odpowiedzialnie?

Ekohotele, przykłady dobrych praktyk

Wspomniany serwis rezerwacyjny wskazuje, że najlepiej zacząć od wyboru odpowiedniego miejsca zakwaterowania, respektującego zasady zrównoważonego rozwoju. Nie tylko na świecie, ale i w Polsce coraz więcej hoteli podejmuje proekologiczne inicjatywy, mające na celu ograniczenie wpływu na środowisko. Do najczęstszych praktyk należą m.in. rozwiązania energo- i wodooszczędne, eliminacja plastikowych naczyń i słomek w hotelowych barach i restauracjach czy oferowanie dań na bazie naturalnych produktów od lokalnych producentów żywności. Niektórzy podejmują nawet działania w kwestii designu, stosując proekologiczne elementy wyposażenia wnętrz.

Według Travelist, na krajowym rynku przykładem dobrych praktyk może być hotel Aquarius w Kołobrzegu, który stosuje specjalny system oszczędzania energii i wody, polegający na odzyskiwaniu ciepła z klimatyzacji, w której do chłodzenia zamiast szkodliwego freonu wykorzystywana jest woda lodowa.

Ciekawe rozwiązania stosuje również Dębowy Hotel & Spa. Położony u podnóża Gór Sowich obiekt krok po kroku dąży do osiągnięcia standardu biohotelu. Jego wizytówką jest biostaw, w którym naturalną funkcję uzdatniającą pełnią rośliny. W zabiegach spa wykorzystywane są produkty organiczne, w tym lokalne miody, a także np. fusy kawowe. To ostatnie rozwiązanie pozwala minimalizować ilość odpadów w duchu filozofii zero waste, podobnie jak polityka nieuzupełniania śniadaniowego bufetu na pół godziny przed jego zamknięciem. W kuchni wykorzystywane są owoce, warzywa i zioła rosnące w przyhotelowym ogrodzie.

Z kolei hotel Radisson Blu w Zakopanem wspiera inicjatywę „Czyste Tatry ekoMałopolska”, angażującą miłośników przyrody z całej Polski w największe sprzątanie polskich gór3.

Nie tylko pompa ciepła i odzysk wody deszczowej

Za to Hotel Notera SPA, aby być bardziej przyjaznym dla środowiska, stosuje nowoczesne rozwiązania takie, jak pompa ciepła, odzysk wody deszczowej i ciepła z wód basenowych. Uzupełnienie stanowią prostsze, lecz równie ważne proekologiczne metody – hotel korzysta z własnej szklarni, w każdym pokoju znajduje się kosz do segregacji odpadów, a udostępniane gościom słomki są papierowe. Podobnych inicjatyw jest coraz więcej i pod względem standardów ekologicznych polskie obiekty hotelowe w niczym nie ustępują tym zagranicznym – podkreśla serwis rezerwacyjny.

W ostatnich latach kwestia ochrony środowiska stała się kluczowym zagadnieniem dla społeczeństwa. Konsumenci są coraz bardziej świadomi w tym zakresie i oczekują proekologicznych rozwiązań. Naturalnie przekłada się to również na turystykę. Bardzo się cieszymy, widząc, jak kolejne polskie hotele stają się coraz bardziej zrównoważone, a zauważając rosnące zainteresowanie podróżujących problemami środowiskowymi, staramy się w Travelist konsekwentnie poszerzać naszą ofertę o tego typu obiekty – mówi Agata Prosińska, director of sales & planning w Travelist.

Oprócz wyboru miejsca zakwaterowania, które zapewni odpowiednie standardy ekologiczne, podczas podróży również samemu można skutecznie zadbać o środowisko. Małe kroki niewiele kosztują, a mogą wiele zmienić – podkreśla Travelist i wskazuje, że kąpiąc się w czystej wodzie górskiego jeziora czy podziwiając piękne krajobrazy, warto pamiętać, że przede wszystkim od nas zależy czy kolejne pokolenia będą mogły również zaznać tych przyjemności. Chcąc wypoczywać w zgodzie z naturą, warto pamiętać o kilku prostych zasadach.

Ochrona środowiska w turystyce, czyli podróżować odpowiedzialnie

Pierwsza z nich mówi by okolicę zwiedzać rowerem lub pieszo. To najlepsze, co można zrobić, aby zminimalizować ślad węglowy. Jeśli jednak potrzebny jest inny transport należy wybrać komunikację publiczną – wskazuje serwis i dodaje, że w dalszą podróż należy się wybierać pociągiem, gdyż to najbardziej proekologiczny środek transportu.

By zminimalizować swój wpływ na środowisko przyrodnicze można poprosić obsługę hotelu, by nie wymieniała pościeli i ręczników każdego dnia. Codzienne pranie pościeli oraz ręczników to luksus, który sporo kosztuje nasze środowisko.

Serwis zachęca też by wykorzystywać do końca lub zabierać ze sobą napoczęte mini-kosmetyki, bowiem każde napoczęte opakowanie ląduje w koszu przed przyjazdem kolejnego gościa.

Wychodząc z pokoju, należy wyłączać urządzenia elektryczne warto też nosić ze sobą szklaną lub metalową butelkę na wodę i proekologiczną torbę na zakupy, dzięki czemu można unikać jednorazowych, plastikowych butelek i toreb. Warto też nie korzystać ze słomek i plastikowych sztućców.

Serwis podpowiada też by kupować i korzystać z usług lokalnych mieszkańców, a tym samym unikać kupowania pamiątek produkowanych przez duże koncerny np. w Chinach. Nie należy też korzystać z atrakcji, które opierają się na wykorzystywaniu zwierząt. Według serwisu rezerwacyjnego, powinno się również respektować miejscowe obyczaje i tradycje.

Źródła:

  1. E. Gormsen, The impact of tourism on costal areas, „GeoJournal” 1997, Vol. 42, No. 1, s. 54.
  2. Komisja Europejska, Opinia Komitetu Regionów: Europa – najpopularniejszy kierunek turystyczny na świecie – nowe ramy polityczne dla europejskiego sektora turystycznego (Dz. U. C 104 z dnia 2 kwietnia 2011 r., s. 13–17).
  3. https://www.e-hotelarz.pl/artykul/61047/radisson-blu-hotel-residences-zakopane-partnerem-akcji-czyste-tatry-ekomalopolska-2019/

Na podstawie nadesłanej informacji

fot. sozosfera.pl

reklama

 

reklama

partner medialny

reklama