Nie wyrzucaj

„JedzeNIE – nie wyrzucaj” – edukacja na warszawskich targowiskach

Zakończył się cykl spotkań edukacyjnych z kupcami na warszawskich targowiskach, dotyczący niemarnowania żywności. Przebiegał pod hasłem „JedzeNIE – nie wyrzucaj”. Teraz na wybranych, stołecznych targowiskach prowadzone są zbiórki niesprzedanych warzyw i owoców. Zebrane w ten sposób produkty trafiają do potrzebujących – informuje Urząd m.st. Warszawy (UM).

„JedzeNIE – nie wyrzucaj” – spotkania na wybranych stołecznych targowiskach

Spotkania odbywały się w kwietniu na targowiskach: przy ul. Rembielińskiej na Targówku, Zieleniak na Ochocie, Wolumen na Bielanach, w Centrum Handlowym Szembeka na Pradze-Południe, przy ul. Afrykańskiej i ul. Egipskiej na Pradze-Południe, przy ul. Wałbrzyskiej na Mokotowie, Falenica przy ul. Trocinowej w Wawrze, na Ryneczku Poraje na Białołęce oraz w Pasażu Handlowym przy Halach Mirowskich w Śródmieściu – wylicza UM.

Sylwia Lenartowicz, dietetyczka i edukatorka żywieniowa, która na swoim koncie ma liczne audycje radiowe oraz występy w telewizji dotyczące porad żywieniowych, rozmawiała z kupcami o sposobach ograniczania ilości wyrzucanych warzyw i owoców. Anna Klajmon, uczestniczka V edycji programu „Top Chef”, pokazywała z kolei, jakie potrawy można przyrządzić z podarowanych przez kupców produktów: pękniętych, obitych lub pomarszczonych warzyw i owoców, które nie były już atrakcyjne dla kupujących. Efektem pokazów kulinarnych jest „Przepiśnik”, czyli zbiór przepisów na potrawy, które były przygotowywane podczas spotkań na targowiskach. Każdy może z niego skorzystać.

Akcja spotkała się z dużym zainteresowaniem ze strony kupców, którzy chętnie opowiadali, co robią z niesprzedanymi owocami i warzywami. Sprzedający wypracowali też szereg dobrych praktyk niemarnowania żywności m.in.: dzielenie się z osobami potrzebującymi, przekazywanie produktów dla hodowców zwierząt, obniżanie cen pod koniec dnia, czy oddawanie produktów do jadłodzielni – wskazał magistrat.

W ramach akcji „JedzeNIE – nie wyrzucaj” sprzedawcy opowiadali o swoich działaniach

– Po zakończeniu dnia targowego kupcy odkładają w skrzynkach obok pawilonów niesprzedane owoce i warzywa. W pierwszej kolejności odbierają je okoliczni mieszkańcy, kolejno wolontariusze Stowarzyszenia Społeczników „Ariadna”, a na końcu rolnicy i hodowcy, którzy przeznaczają produkty na karmę dla zwierząt lub kompost. Dzięki takim rozwiązaniom ilość bioodpadów wytwarzanych na targowisku jest minimalna – mówił zarządca targowiska „Na Dołku” na warszawskim Ursynowie.

– Po każdym dniu handlowym odkładamy niesprzedane owoce i warzywa. Przychodzą po nie potrzebujący mieszkańcy – opowiadał jeden z kupców o działaniach targowiska przy ul. Wałbrzyskiej.

– Sama hoduję jabłka. Nie zawsze wszystkie sprzedaję. Chętnie oddaję je na koniec dnia handlowego stałym klientom czy osobom starszym. Dodatkowo na naszym targowisku mamy Jadłodzielnię, żywność jest też odbierana przez wolontariuszy z foodsharingu – stwierdziła sprzedająca z Zieleniaka.

– Mam znajomego gospodarza, dla którego zawsze odkładam artykuły, których nie sprzedam. Karmi nimi zwierzęta – dodał kupiec z targowiska „Wolumen”.

Swoimi sposobami na niemarnowanie żywności dzielili się także odwiedzający targowisko, którzy z gorzej wyglądających warzyw i owoców gotują zupy, robią przetwory czy wyciskają soki.

Do czego zachęca akcja „JedzeNIE – nie wyrzucaj”?

Podczas spotkań zorganizowanych w ramach akcji „JedzeNIE – nie wyrzucaj” zachęcano kupców do udziału w zbiórkach żywności, prowadzonych przez SOS Bank Żywności na zlecenie Urzędu m.st. Warszawy. Zebrane w ten sposób owoce i warzywa są przekazywane lokalnym instytucjom działającym na rzecz osób potrzebujących.

– Bardzo cieszy nas zaangażowanie kupców, rosnąca świadomość wartości żywności i potrzeby przeciwdziałania jej stratom. Liczymy, że dobry przykład targowisk, które wzięły udział w akcji lub taki udział planują w najbliższych tygodniach zachęci innych kupców i zarządców do zorganizowania zbiórek na swoim terenie – mówi Karolina Zdrodowska dyrektorka koordynatorka ds. przedsiębiorczości i dialogu społecznego.

Pierwsze tegoroczne zbiórki już się odbyły. Do akcji dołączyły targowiska: Wolumen, Pasaż Handlowy przy Halach Mirowskich oraz targowisko przy ul. Egipskiej i Afrykańskiej na Saskiej Kępie. W ciągu dwóch dni sprzedawcy przekazali 326 kg warzyw i owoców (na targowisku Hala Mirowska – 104,80 kg, Wolumen – 120,43 kg, Egipska – 100,66 kg).

W kolejnych tygodniach zbiórki będą prowadzone na targowiskach: przy ul. Rembielińskiej, Centrum Handlowe Szembeka oraz Tarbem na Bemowie. Lista targowisk, które dołączyły do akcji jest otwarta. Będzie poszerzana, gdy kolejne zadeklarują swój udział.

Więcej informacji o akcji niemarnowania żywności na warszawskich targowiskach znaleźć można na stronie um.warszawa.pl.

Na podstawie nadesłanej informacji

fot. K. Dąbrowski/UM Warszawy

Partner Portalu

Partner Portalu

Partner Portalu

reklama

Partner Portalu

Partner Portalu

reklama

reklama

reklama

Partner Portalu

 

partner merytoryczny