Założenia systemu depozytowego

Założenia systemu depozytowego dla opakowań jednorazowych – stanowisko PZPTS

7 października odbyło się spotkanie, którego organizatorem było Ministerstwo Klimatu i Środowiska (MKiŚ), a jego tematem były kluczowe założenia systemu depozytowego dla opakowań jednorazowych. Swoje propozycje w tej sprawie złożył m.in. Polski Związek Przetwórców Tworzyw Sztucznych (PZPTS) podkreślając, że posiadające najniższy ślad węglowy opakowania z tworzyw muszą mieć równe szanse konkurowania ze szkłem czy puszkami aluminiowymi w ramach nowo projektowanego systemu.

Założenia systemu depozytowego – propozycje PZPTS

W swoim stanowisku PZPTS, oprócz zagadnienia równej konkurencji, zwraca również uwagę na konieczność stworzenia odrębnego systemu dla opakowań wielomateriałowych (typu Tetra Pack) i dodaje, że opakowania do mleka – wzorem rozwiązań przyjętych w innych krajach – winny być z systemu wyłączone. Według PZPTS, systemem powinny być objęte opakowania o objętości od 0,2 l do 3 l.

Związek zwraca również uwagę, że projektując system depozytowy należy wziąć pod uwagę zróżnicowanie pod względem zajmowanej powierzchni jednostek handlu detalicznego i proponuje rozważenie dobrowolności przystąpienia do systemu depozytowego np. dla sklepów o powierzchni poniżej 100 m2. Jednocześnie konsumenci winni mieć do niego jak najszerszy dostęp w celu zagwarantowania jak najwyższych poziomów zbiórki.

Założenia systemu depozytowego – propozycje w zakresie finansowania

Kluczowym zagadnieniem pozostaje zawsze kwestia sfinansowania systemu. Proponujemy, by zarządzała nim niezależna, specjalnie w tym celu powołana, organizacja. Źródłami zasilania powinny być zaś niezwrócone kaucje, a także wartość surowca pozyskanego dzięki zbiórce odpadów. Istnieje jednak wysokie prawdopodobieństwo, że te dwa strumienie nie zapewnią zbilansowania systemu. Dlatego też postulujemy dodatkowe źródło finansowania realizowane przez producentów wprowadzających towary w opakowaniach do obrotu wzorem krajów, w których system już funkcjonuje – powiedział Robert Szyman, dyrektor generalny PZPTS.

Jednocześnie, biorąc pod uwagę konieczność podwyższenia poziomów zbiórki we wszystkich strumieniach odpadów, celem zapewnienia najwyższego poziomu wykorzystania surowców z recyklingu, system należy wprowadzić równolegle z rozwiązaniami rozszerzonej odpowiedzialności producenta (ROP) – uważa PZPTS. W swoim stanowisku Związek podkreśla, że prawidłowe funkcjonowanie systemu ROP daje szanse prawidłowej organizacji zarządzania odpadami, czego wynikiem jest osiąganie wysokich poziomów odzysku i recyklingu odpadów. Wobec tego staje się niezbędną bazą do tworzenia dodatkowych systemów wspierających takich jak system kaucyjny dla opakowań jednorazowych.