Warszawa i pilotażowy projekt zbiórek niesprzedanej żywności

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ) co roku na świecie marnuje się aż 1/3 produkowanej żywności. By zminimalizować ten proceder m.st. Warszawa przeprowadziło pilotażowy projekt zbiórek niesprzedanej żywności na miejskich targowiskach. W kilka tygodni udało się uratować niemal 3 tony warzyw i owoców – zaznacza Urząd m.st. Warszawy (UM).

Projekt zbiórek niesprzedanej żywności na warszawskich targowiskach

W sierpniu i we wrześniu br. zrealizowano pilotażowy projekt zbiórek niesprzedanej żywności, zmierzający do niemarnowania żywności na warszawskich targowiskach. Wzięły w nim udział trzy warszawskie targowiska: Wolumen, Hale Mirowskie i Targowisko Bemowo. Na targowisku Wolumen zebrano prawie 2 tony warzyw i owoców, na Halach Mirowskich ok. 500 kilogramów, a na bemowskim targowisku 240 kilogramów, gdzie zbiórka trwała jedynie dwa dni. Łącznie przed zmarnowaniem uratowano niemal 3 tony warzyw i owoców, które następnie trafiły do potrzebujących.

Wolontariusze, którzy byli zaangażowani w zbiórkę, zbierali wszystkie te produkty, które miały trafić do kosza. Ze względu na końcówkę lata padły rekordy, jeśli chodzi o zbiór np. pomidorów, bo jednego dnia udało się ich uratować aż 78 kg, a innego – prawie 80 kg śliwek. Poza tym sprzedawcy na rzecz potrzebujących przekazywali także ziemniaki, marchew, dynie, jabłka, pietruszki, cukinie, ogórki, a podczas jednej ze zbiórek nawet dwadzieścia pęków świeżego jarmużu – wylicza UM.

Po segregacji zebrane produkty trafiły do warszawskich organizacji wspierających osoby w kryzysie bezdomności oraz potrzebujących, np. do Stowarzyszenia Otwarte Drzwi, Fundacji Radość, czy Centrum Pomocy Bliźniemu – dodaje UM.

Projekt zbiórek niesprzedanej żywności – pilotaż zakończony sukcesem

Projekt zbiórek niesprzedanej żywności nie zakończyłby się takim sukcesem, gdyby nie chętni do współpracy i pomocy sprzedawcy z warszawskich targowiskach – podkreśla UM. Z każdą zbiórką przybywało chętnych, a wolontariusze dzielili się wiedzą na temat przeprowadzanego pilotażu oraz problemu marnowania jedzenia, a dane są bardzo niepokojące – tylko w Polsce rocznie marnuje się ok. 5 mln ton jedzenia.

Zbiórki zrealizował Bank Żywności SOS w Warszawie w wyniku zwycięstwa w otwartym konkursie ofert przeprowadzanego przez stołeczne Centrum Komunikacji Społecznej. Po przeprowadzonym pilotażu widać ogromne zapotrzebowanie na tego typu działania, dlatego m.st. Warszawy planuje kontynuację projektu w 2022 r.

Na podstawie nadesłanej informacji

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama

 

partner merytoryczny