Sposób na uratowanie Ziemi

16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. Z tej okazji Federacja Polskich Banków Żywności (FPBŻ) przygotowała raport „Czy Polacy są gotowi na uratowanie Ziemi?”. Jego wyniki były głównym tematem dyskusji z przedstawicielami miasta i firm z branży spożywczej podczas konferencji w Warszawie – podał Urząd m.st. Warszawy (UM).

Marnowanie jedzenia to ogromne straty wody i energii

Priorytetem powstającej polityki żywnościowej dla m.st. Warszawy są działania na rzecz ograniczenia marnowania żywności. Według badań, co czwarty Polak wyrzucił jedzenie w ciągu ostatnich 7 dni, czyli jest to regularna praktyka. Marnowanie jedzenia to ogromne straty wody i energii, a także wytwarzanie dodatkowych odpadów. Powoduje to szkody dla środowiska i pogłębienie globalnych zmian klimatu. Szczególnie niepokoi fakt, że współczesny konsument wydaje się nieświadomy tych problemów. Dlatego Warszawa angażuje się w szereg inicjatyw dotyczących niemarnowania żywności, wspiera projekty jej redystrybucji i każdego roku przyłącza się do obchodów Światowego Dnia Żywności – powiedziała Karolina Zdrodowska, dyrektorka koordynatorka ds. przedsiębiorczości i dialogu społecznego m.st. Warszawy, otwierając konferencję i dyskusję.

Światowy Dzień Żywności to ustanowione w 1979 r. przez ONZ święto, którego celem jest przybliżanie tematu globalnych problemów żywnościowych, w tym walki z głodem i niedożywieniem. To dzień, kiedy banki żywności przypominają o problemie i przedstawiają najnowsze dane dotyczące skali marnowania żywności w całym kraju. Tegoroczna edycja wydarzenia organizowanego przez FPBŻ była okazją do prezentacji i omówienia raportu pt.: „Czy Polacy są gotowi na uratowanie Ziemi?”.

Polacy gotowi na uratowanie Ziemi?

Jak podaje UM, dokument wskazuje, że Polacy są prawie jednomyślni (94%) w kwestii obowiązku segregacji odpadów – dziewięciu na dziesięciu deklaruje, że wykonuje to regularnie. Prawie wszyscy badani uznali także, że znają zasady dotyczące sortowania odpadów, ale niestety tylko 28% robi to prawidłowo. Obowiązek zbierania deszczówki w gospodarstwie domowym popiera 2/3 z badanych, a 59% Polaków zaakceptowałaby zakaz wjazdu aut do centrów miast. Tylko 35% badanych twierdzi, że stan środowiska w Polsce jest dobry.

Na podstawie wyników badań można ocenić, że jako społeczeństwo jesteśmy mentalnie gotowi, by zmienić nasze przyzwyczajenia i przeobrazić przestrzeń, w której żyjemy w bardziej przyjazną dla środowiska. Zależy nam, by ochronić to co najcenniejsze i z większą troską dbać o nieodnawialne zasoby naszej planety – powiedziała Beata Ciepła, prezes Zarządu FPBŻ.

Walka z marnowaniem żywności, to także walka o uratowanie Ziemi

Ograniczanie marnowania jedzenia, to jedna z najbardziej efektywnych metod walki ze zmianami klimatycznymi, którą może podjąć każdy z nas. Warszawa realizuje projekt „Zielona Wizja Warszawy”, który ma na celu dążenie do osiągnięcia neutralności klimatycznej do roku 2050. W jego ramach analizujemy różne obszary funkcjonowania miasta – od energetyki i ciepłownictwa, przez gospodarowanie odpadami, po oświetlenie uliczne czy transport miejski. Miasto na walkę ze smogiem w latach 2019-2022 przeznaczy rekordową kwotę 300 mln zł – podkreślała Marta Widz z Centrum Komunikacji Społecznej UM podczas panelu dyskusyjnego.

W trakcie konferencji został również poruszony temat ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Eksperci starali się podsumować dwa lata obowiązywania tego aktu prawnego i ocenić jego wymierne skutki. Podjęto również dyskusję mającą na celu nakreślenie kluczowych zmian przy nowelizacji ustawy.

Na podstawie nadesłanej informacji

fot. sozosfera.pl (zdjęcie ilustracyjne)

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama

 

partner merytoryczny