Ograniczanie marnowania jedzenia

Ograniczanie marnowania jedzenia w stolicy

Grudniowe przygotowania do świąt to często zwiększone, a nawet przesadne zakupy – także te spożywcze – zwraca uwagę Urząd m.st. Warszawy (UM) i dodaje, że właśnie dlatego stolica przypomina, że zamiast wyrzucać nadmiar kupionego czy przygotowanego jedzenia, można spożytkować je w inny sposób – dzieląc się nim z innymi. W Warszawie ruszyła grudniowa kampania miejska, zachęcająca do korzystania ze stołecznych jadłodzielni i promująca ograniczanie marnowania jedzenia.

Ograniczanie marnowania jedzenia to realne oszczędności i korzyści środowiskowe

Stołeczny magistrat, powołując się na ubiegłoroczny raport Federacji Polskich Banków Żywności, stwierdza, że w Polsce rocznie marnuje się ok. 5-9 mln ton jedzenia. Dochodzi do tego głównie w gospodarstwach domowych. Wśród przyczyn wyrzucania, poza zepsuciem i przekroczeniem terminu przydatności do spożycia, pojawiają się też: przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia oraz zbyt duże zakupy. Jak sobie z tym poradzić w zbliżającym się okresie świątecznym oraz jakie korzyści niesie za sobą zmniejszenie skali marnowania jedzenia?

Ograniczenie marnowania żywności daje realne oszczędności dla konsumentów, ma również wpływ na kwestie środowiskowe, zdrowotne i etyczne. Marnowanie jedzenia wiąże się ze stratami wody i energii, wytwarzaniem dodatkowych odpadów i negatywnym wpływem na środowisko. Aby ograniczyć te skutki, potrzebujemy bardziej zrównoważonego podejścia do żywności. Jako konsumenci powinniśmy zmienić nasze dotychczasowe zachowania – mówi Karolina Zdrodowska, dyrektorka koordynatorka ds. przedsiębiorczości i dialogu społecznego.

Jak zmniejszyć skalę marnowania żywności?

Sposobów na zmniejszenie skali marnotrawstwa jest kilka – wskazuje UM i podpowiada, że przede wszystkim, przed pójściem do sklepu warto zrobić listę potrzebnych produktów oraz zaplanować, co z nich zostanie przygotowane. Magistrat apeluje też by nie kupować  na zapas. „A jeśli po Świętach zostaną nam jakieś potrawy, starannie je zapakujmy, opiszmy i zanieśmy do najbliższej jadłodzielni. Na pewno znajdą się osoby, które chętnie skorzystają z przyniesionego przez nas jedzenia” – apelują miejscy urzędnicy.

Właśnie do tego ostatniego działania zachęca warszawska kampania, która potrwa do 19 grudnia br. Plakaty nakłaniające do dzielenia się jedzeniem można już zobaczyć na przystankach, a także na ekranach w metrze, na dworcach, w autobusach i tramwajach.

Jadłodzielnia dla każdego – sposób na ograniczanie marnowania jedzenia

Jadłodzielnie to ogólnodostępne miejsca, z których może korzystać każdy – przynosząc nadmiar żywności oraz częstując się produktami, które się w nich znajdują. W zależności od konkretnego miejsca i możliwości, funkcję jadłodzielni pełni lodówka lub/i szafka. O porządek i czystość dbają wyznaczeni opiekunowie, ale także sami użytkownicy – tłumaczy UM.

Przestrzenie współdzielenia powstają zwykle z inicjatywy mieszkańców. Pomysł założenia jadłodzielni może być realizowany we współpracy z urzędami dzielnic, w ramach inicjatywy lokalnej lub budżetu obywatelskiego. Pierwsze warszawskie jadłodzielnie powstały w 2016 r. z inicjatywy społeczności Foodsharing Warszawa, jako sposób na rozwiązanie problemu marnowania żywności. Bazując na doświadczeniu, wiedzy i wsparciu pomysłodawców, sieć takich miejsc w stolicy stale się powiększa. Aktualnie jest ich 37. Dokładne lokalizacje można znaleźć na stronie Miejskiego Centrum Kontaktu Warszawa 19115 oraz w serwisie mapowym Urzędu Miasta. W przyszłym roku, w ramach budżetu obywatelskiego, powstaną trzy kolejne jadłodzielnie – dodaje UM.

Jak korzystać z jadłodzielni?

Do jadłodzielni można przynieść produkty, które nadają się do spożycia, przekroczyły datę minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed”), ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia („należy spożyć do”) – tłumaczy UM. Magistrat dodaje też, że powinny one być szczelnie zapakowane i umieszczone w czystych pojemnikach. Wyroby własne, np. kanapki, ciasto, zupa powinny mieć naklejony opis potrawy, a także skład i datę przygotowania. Produkty suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte. W jadłodzielni nie można zostawiać produktów nadgniłych, z surowego mięsa, dań z surowymi jajkami czy niepasteryzowanym mlekiem – dodaje magistrat i wskazuje, że produkty z jadłodzielni może zabrać każdy, kto jest pewien, że je wykorzysta.

Ograniczanie marnowania jedzenia – działania stolicy

Stołeczne jadłodzielnie to tylko jeden ze sposobów, na ograniczanie marnowania jedzenia. W tym roku stolica przeprowadziła też pilotażowy projekt zbiórek niesprzedanej żywności na trzech miejskich targowiskach. W kilka tygodni udało się uratować niemal 3 tony warzyw i owoców – podkreśla UM. Dlatego w przyszłym roku Warszawa planuje kontynuację tego projektu.

Również w tym roku miasto, wspólnie ze Staworzyszeniem Slow Food Warszawa, opracowało materiały edukacyjne dla szkół ponadpodstawowych, w których promuje zrównoważone podejście do żywności. Materiały do warsztatów „Klimat na widelcu” można pobrać ze strony Urzędu Miasta.

Na podstawie nadesłanej informacji

fot. sozosfera.pl (zdjęcie ilustracyjne)

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama

 

partner merytoryczny