Źródło pożywienia wilków

Źródło pożywienia wilków na Roztoczu i w Puszczy Solskiej

To sarny, a nie jelenie, stanowią główne źródło pożywienia wilków na Roztoczu i w Puszczy Solskiej – wynika z badań polskich naukowców. Przewaga sarny w diecie tych drapieżników utrzymuje się przez ostatnie dwie dekady. Drugie miejsce w wilczym jadłospisie zajmuje obecnie dzik – podała Polska Agencja Prasowa (PAP).

Zbadali źródło pożywienia wilków na Roztoczu i w Puszczy Solskiej

Wilki to szczytowe drapieżniki, polujące przede wszystkim na duże ssaki roślinożerne. Badania prowadzone w XX w. w Puszczy Białowieskiej i Bieszczadach wskazywały, że drapieżniki te przedkładają jelenie nad pozostałe gatunki kopytnych. Co więcej, sugerowano, że wraz ze wzrostem liczebności jeleni pozostałe gatunki będą tracić dla wilka na znaczeniu – wskazuje PAP.

W Polsce liczebność jeleni i saren wciąż rośnie, badacze mają więc okazję do weryfikacji wcześniejszych hipotez, porównując skład pokarmu wilków na tym samym obszarze w różnych okresach – zwraca uwagę w prasowym komunikacie dr hab. Robert Mysłajek, profesor Uniwersytetu Warszawskiego (UW) i wiceprezes Stowarzyszenia dla Natury „Wilk”.

Pierwszy taki projekt przeprowadzono na Roztoczu i w Puszczy Solskiej. Tematem zajął się zespół naukowców i przyrodników z kilku instytucji: z Wydziału Biologii UW, Stowarzyszenia dla Natury „Wilk”, Roztoczańskiego Parku Narodowego, Wydziału Biologii Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu, Instytutu Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauk i Lubelskiego Towarzystwa Ornitologicznego. Badania prowadzono w latach 2001-2002 i ponownie w 2017-2020. Łącznie przeanalizowano zawartość 386 odchodów drapieżników. Na podstawie obecnych w nich pozostałości, czyli sierści, fragmentów kości, zębów i racic, zidentyfikowano zawartość wilczych posiłków. Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie „Journal of Vertebrate Biology”.

Wzrasta rola dzików w wilczej diecie

W obu okresach badawczych wilki odżywiały się dzikimi ssakami kopytnymi, których udział stanowił aż 97% biomasy konsumowanego przez te drapieżniki pokarmu. Zarówno w latach 2001-2002, jak i w 2017-2020, wilki zjadały głównie sarny (odpowiednio 58% i 49%). O ile jednak na początku XXI w. jeleń był drugą pod względem ważności ofiarą wilków (20%), to dwie dekady później jego miejsce zajął dzik (26%). Pozostałe gatunki, wśród których znalazły się np. łosie, daniele, zające, lisy i bobry, zjadane były sporadycznie. Równie rzadko wilki konsumowały tu zwierzęta domowe.

„Wilki to pokarmowi oportuniści, najczęściej zjadają ten gatunek, który jest liczny i łatwo dostępny. Na Roztoczu i w Puszczy Solskiej to właśnie sarna, ale w innych kompleksach leśnych może to być inny gatunek” – komentuje wyniki współautor badań dr hab. Robert Mysłajek, cytowany w prasowym komunikacie.

Naukowcy podkreślają w artykule konieczność prowadzenia ciągłych badań nad dietą wilków. Zmiany klimatu i presja ludzi modyfikują warunki, w jakich żyją dzikie zwierzęta, co odbija się na liczebności ich populacji. W konsekwencji zmienia się także dostępność potencjalnych ofiar drapieżników.

Źródło pożywienia wilków jest zmienne i zależy od dostępności

„Doskonale to widać w okresach z niskimi opadami. Obniżenie się poziomu wód ułatwia wilkom polowania na ssaki ziemnowodne, takie jak bobry, co wykazaliśmy w naszych wcześniejszych badaniach nad dietą wilków w Wigierskim Parku Narodowym” – komentuje dr hab. Sabina Nowak, adiunkt na Wydziale Biologii UW i prezes Stowarzyszenia dla Natury „Wilk”.

Na podstawie pap-mediaroom.pl (źródło informacji: Nauka w Polsce)

fot. sozosfera.pl (zdjęcie ilustracyjne)

Partner Portalu

Partner Portalu